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Position Paper 

Comments on EBA/CP/2025/15 
 

Draft Regulatory Technical Standards on cooperation and  
colleges of supervisors for third-country branches  

under Article 48p(7) of Directive 2013/36/EU 
 
General 
 
Our Association represents international banks, investment firms and asset managers having 
business premises established in Germany, in the form of subsidiaries or branches. A significant 
number of our member institution are currently licensed under the German third country branch 
framework and operate significant businesses under such license. They will in the future qualify as 
third country branches as defined and regulated by CRD VI. Therefore, the future regulatory 
framework is vitally important for our members. 
 
Against this background, we would like to take the opportunity to comment on the draft 
Regulatory Technical Standards on cooperation and colleges of supervisors for third-country 
branches under Article 48p(7) of Directive 2013/36/EU (the “draft RTS”) as follows: 
 

Questions for consultation 
 
Question 1: Do you consider that the provisions on the establishment and functioning of 
colleges of supervisors for third-country branches set out in Chapter 1 are appropriate and 
sufficiently clear? 
 
First, we think that the draft RTS are not yet sufficiently clear, because there are possible 
circumstances that it does not take into account yet. 
 
The draft RTS refer to Art. 48p of CRD VI, which sets out different options for the establishment of 
a college. Art. 48p (2)(a) specifies: “Where a college of supervisors has been established in relation 
to the subsidiary institutions of a third-country group, the class 1 third-country branches of the 
same group shall be included within the scope of that college of supervisors”.  
 
However, in Art. 48p (2)(c) CRD VI it is stated: “Where the third-country group has class 1 third-
country branches in more than one Member State or at least one class 1 third-country branch and 
one or more subsidiary institutions in the Union that are not subject to Article 116, a college of 
supervisors shall be established in relation to those third-country branches and subsidiary 
institutions”. Therefore, for the establishment of the college of supervisors, there are two options 
for third country groups with both TCBs and subsidiaries in the EU. 
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However, the draft RTS does not consider the possible scenario where a third-country group will 
have TCBs and subsidiaries subject to Art. 116 CRD, but no college of supervisors has been formed. 
In this case, following the entry into force of CRD VI, would a college of supervisors be formed in 
accordance with Art. 48p (2)(a) or Art. 48p (2)(c) CRD? We would ask the EBA to clarify this in the 
draft RTS. It would be preferable to avoid a situation where a college of supervisors is established 
with the lead competent authority designated as the NCA of the largest TCB, only for this to be 
changed once a college of supervisors is established for the subsidiary institutions of the third 
country group in the EU under Art. 116 CRD. 
 
Second, Art. 14 of the draft RTS includes details of information to be exchanged between 
supervisors in relation to the SREP process for branches. However, as the requirements in Art. 48n 
of CRD VI are to be developed in separate guidelines by the EBA, we feel that these requirements 
should not be too prescriptive and take account of future changes. 
 
Question 2: Do you consider that the provisions on the general cooperation and information 
exchange for the supervision of third-country branches (outside of the college context) set out in 
Chapter 2 are appropriate and sufficiently clear?  
 
In general, the RTS is very prescriptive and detailed. We think that more flexibility should be given 
to the regulators to exchange information in a way that they deem appropriate. By reducing detail 
in the RTS and allowing the college to rely on principles, this might better ensure that members 
take a pragmatic and proportionate approach to third country groups under supervision. 
 
Question 3: Do you consider that the draft RTS provide an appropriate level of proportionality 
adapted to specific context and nature of third-country branches? 
 
In general, yes. However we would like to encourage EBA to be mindful of Art. 48p(5) CRD VI. TCBs 
are part of the same legal entity as the head undertaking and therefore are well considered within 
the group supervisory college and crisis management group at head office level. As outlined in Art. 
48p(5) CRD, cooperation between colleges on EU and head office level is desirable and essential. 
 


