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Position Paper 

Comments on EBA/CP/2025/17 
 

Draft Guidelines on instruments available for third country branches  
for unrestricted and immediate use to cover risks or losses under  

Article 48e(2)(c) of Directive 2013/36/EU 

 

General 
 
Our Association represents international banks, investment firms and asset managers having 
business premises established in Germany, in the form of subsidiaries or branches. A significant 
number of our member institution are currently licensed under the German third country branch 
framework and operate significant businesses under such license. They will in the future qualify as 
third country branches as defined and regulated by CRD VI. Therefore, the future regulatory 
framework is vitally important for our members. 
 
Against this background, we would like to take the opportunity to comment on the draft 
Guidelines on instruments available for third country branches for unrestricted and immediate use 
to cover risks or losses under Article 48e(2)(c) of Directive 2013/36/EU (the “draft Guidelines”) as 
follows: 
 

Questions for consultation 
 
Q1. Do you consider the described requirements that capital endowment instruments should 
meet appropriate to ensure that they are available for use in the case of resolution of the TCB 
and for the purposes of the winding-up of the TCB? Is there any further requirement the EBA 
should consider adding? Or alternatively removing? 
 
We would like to draw attention to an issue that needs a harmonised approach and should be 
clarified by EBA in order to avoid frictions and severe regulatory misalignment between EU 
jurisdictions. 
 
The scope of the liability, which is used to calculate the capital endowment amount, is at present 
not sufficiently clear in several regards. 
 
First, the question whether the financial relationship between the head office and the TCB is 
causing any financial “liabilities” needs to be answered. In our view, this relation cannot cause 
financial liabilities because head office and branch are the same legal person, which should 
theoretically be clear under the CRD VI wording. However, this needs to be unanimously agreed 
because under national regulatory tradition (as in Germany), TCBs have been deemed legally 
independent from their head offices as separate entities – in order to apply CRR – and therefore 



 

 

 

 

 

 

 

  

 2 

agreements and legal acts resulting in TCBs liabilities to or assets from head offices were 
commonly assumed and entered in the balance sheet. Under the draft German implementing act, 
this legal independence is carried forward under the new regime. In other EU Member States, 
such legal independence has never been the case. Therefore we assume that without a general 
agreement on the EBA level, national authorities might calculate relevant liabilities for capital 
endowment differently. This might result in vastly different regulatory outcomes and the risk of 
regulatory arbitrage. 
 
Second, the purpose of the capital endowment requirement is to protect the depositors. 
Considering this point, intragroup borrowing and market-oriented products such as CD/CP and 
bonds should be eliminated from the calculation of the liability. Intragroup borrowing does not 
carry the risk of causing losses for customers. Furthermore, professional investors of the market-
oriented products are highly expected to understand the characteristic of the loss very well.  
 
Third, we believe that deposits maturing within 30 days should be eliminated too depending on 
the outflow rates applied in the LCR requirement because the expected outflow in the LCR is 
already held as HQLA to meet the LCR requirement. If the same liabilities would be covered by 
HQLA/liquidity and capital endowment instruments, a double-counting/double-covering of the 
same risk would result. This would be unnecessary and overly burdensome. 
 
Therefore, we would like to encourage the EBA to specify the scope of the liabilities to be covered 
by capital endowment instruments accordingly. 
 
Q2. Do you consider the list of instruments proposed for the purposes of Article 48e(2)(c) of 
Directive 2013/36/EU adequate? Is there any further instrument the EBA should consider 
adding? Or alternatively removing? 
 
We welcome the inclusion in paragraph 12c of the draft guideline of “Debt securities issued or 
guaranteed by central, regional or local governments or central banks of third countries which 
apply supervisory and regulatory arrangements at least equivalent to those applied in the 
European Union and that would receive a 0% risk weight under the standardised approach as a 
result of the application of Articles 114(7) and 115(4) of Regulation (EU) 575/2013”. Being able to 
use non-EU government bonds to meet the capital endowment requirement is important for third-
country banks and allows for efficient use of group resources.  
 
However, the guidelines as currently drafted would preclude the use of non-EU government bonds 
in many, if not all circumstances. Article 114(7) CRR only allows for non-EU government bonds to 
be considered for 0% RW where the “competent authorities of a third country which apply 
supervisory and regulatory arrangements at least equivalent to those applied in the Union assign a 
risk weight which is lower than that indicated in paragraphs 1 to 2 to exposures to their central 
government and central bank denominated and funded in the domestic currency.”  
 
In short, this means that the third country banking group must demonstrate that its 
headquartered jurisdiction is both equivalent and that the third country branch is funded in the 
domestic currency if it wants to use third-country denominated government bonds to meet the 
capital endowment requirement. Previously, competent authorities have taken divergent views on 
how branch funding is calculated, which has prevented EU subsidiaries of third country banks from 
using non-EU government bonds as HQLAs. For the purposes of fulfilling the capital endowment 
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requirement, the EBA should clarify that TCBs can be considered as funded in the domestic 
currency of the head undertaking, as the branch is part of that the same legal entity. This would 
allow for an appropriate use of group resources to meet the capital endowment requirement, 
which is more useful for resolution purposes. 


